2008. szeptember 1., hétfő

Avril Lavigne

Embedded Video


Avril Ramona Lavigne (Napanee, Ontario, Kanada, 1984. szeptember 27.)

Juno Award díjas és Grammy-jelölt kanadai pop/rock énekes, dalszerző, modell és színész.

Kezdetben gördeszkás megjelenéséről volt ismert, de 2005-ben stílust váltott, sokkal nőiesebb lett, viszont még sokszor nevezik „rockcsirkének”. „Nem vagyok punk” – állítja Avril. Az első két albuma, a Let Go (2002) és az Under My Skin (2004) számos országban a toplistán szerepelt. A harmadik albuma a The Best Damn Thing (2007) 2007. április 17-én jelent meg.

Bár vezetékneve francia eredetű, nevét rendszerint angolosan ejtik ki. A „la vigne” franciául azt jelent, hogy szőlő vagy szőlőhegy. Keresztneve, Avril, áprilist jelent franciául.

Avril Lavigne szerepelt a Maxim magazinban és 2006-ban bekerült a Canadian Business Magazine rangsorába, ahol hetedik helyezést ért el. Több, mint 26 millió albumot adott el világszerte.

kanadai Napanee-ben született francia apától (John) és egy francia-ontariói anyától (Judy). Mindkét szülő katolikus, gyermeküket is római katolikusként nevelték. Avril zenei tehetségét kétéves korában fedezték fel, amikor – anyja elmondása alapján – Avril nélküle kezdett el énekelni a templomban.

1998-ban Lavigne megnyert egy versenyt, ahol a szintén kanadai Shania Twain-nel énekelt az első nagy koncertturnéján. Twain mellett lépett fel az ottawai koncerten, amely az első lépcsőfok volt zenei karrierjében.

Cliff Fabri, Avril első szakmai menedzsere fedezte fel őt, miközben country-zenét énekelt a Chapters könyvkereskedésben Ontarióban. A Lennox Community Theatre egyik előadása alatt Avril feltűnt az egyik helyi énekesnek, Steve Medd-nek, aki felkérte őt, hogy énekeljen az egyik számában, a Touch The Sky-ban, amely az 1999-es Quinte Spirit című albumán szerepel. Avril szintén énekelt a Temple Of Life és a Two Rivers című számokban a következő My Window To You című 2000-es albumán.

16 éves korában Ken Krongard leszerződtette, aki meghívta Antonio „L.A” Reid-et, hogy meghallgassa az éneklését a New York City stúdióban, majd befejezte a munkálatokat az első albumán. Avril rendkívül közel áll a húgához, Michelle Lavigne-hoz és az idősebb fiútestvéréhez, Matthew Lavigne-hoz. Michelle két évvel fiatalabb Avrilnél, míg Matthew három évvel idősebb nála. 2006. július 15-én Avril összeházasodott Deryck Whibley kanadai énekessel, a Sum 41 vezető énekes-dalszövegírójával.

Stílus:

2003-ig Avril mindenhova egy táskával utazott, melyben közel 30 nyakkendő volt. Közülük néhányat ő vásárolt, a többit pedig az apjától kapta és volt köztük olyan is, amelyet a rajongói küldtek neki. Avril 2003-ban abbahagyta a nyakkendők viselését és stílust váltott, amely jobban illik az új albumához.

Sokan vitatkoztak Avril zenei stílusának besorolásában. A legtöbben pop vagy alternatív pop-rock kategóriába sorolták, de voltak akik a stílusát punknak vélték. A keveredés oka az, hogy a karrierje kezdetén punk stílussal tűnt fel. Avril több helyen is kijelentette: „Nem vagyok punk.” Azt mondta 2005 áprilisában a Vainquer Magazine-nak, hogy ő a zenéjét pop-rock stílusúnak véli.

Avril 2006 szeptemberében beszélt az új stílusáról egy interjú során. Kifejtette, hogy középiskolában szinte mindig a fiúkkal lógott, a bandájában csak fiúk voltak, de az idők során egyre nőiesebb lett.

kivonat wikipedia-A lap szövege a GNU Free Documentation License feltételei szerint használható fel


Blogged with the Flock Browser
Best Blogger Tips
  • Stumble This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Share On Reddit
  • Fave On Technorati
  • Buzz This Post
  • Tweet This Post
  • Digg This Post
  • Share On Facebook
Blog Gadgets

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kommentek

Blog Admin

Attila Burg Facebook profilja