2011. február 9., szerda

Mi az a HOAX?

A hoax (angol eredetű vándorszó, jelentése: „beugratás”, „megtévesztés”, „átverés”, „álhír” vagy „kacsa”) leggyakrabban az e-mailben terjedő álhírek, kacsa-lánclevelek különféle változatait jelöli, bár az átverés gyakran kiegészül honlapokkal, illetve nemritkán az írott sajtó vagy a tévé is hajlamos átvenni.
A hoax általában nem irányul más vagyonának vagy vagyoni értékkel bíró dolgának illegális megszerzésére (mint például a csalás), célja inkább a célszemély(ek) megtréfálása. Nevezhetjük ártatlan tréfának is, de az elkövetőnek tudnia kell, hogy számos esetben nagyon vékony a határvonal a tréfa és a büntetendő cselekedet között.
Fontos (de nem okvetlen szükséges) jellemzője a hoaxnak a virális jelleg, tehát azon képessége, hogy terjed és szaporodik, bár a számítógépes vírusok „automatikus” terjedésével ellentétben ez az emberi segítséget is igénybe veszi („Küldd tovább 10 példányban!”).
Nemzetközileg az internettel együtt terjedt el, minthogy a hálózat ideális terepe a kisebb-nagyobb átveréseknek.
A népszerűbb hoaxok jelentős forgalmat generálhatnak, és ezzel komoly pluszköltségeket okozhatnak a szolgáltatóknak.
A hoax írójának célja lehet, hogy a "szélnek eresztett" levél fejlécében rövid idő alatt rengeteg e-mail cím gyűlik össze, amelyek a levél többszörös továbbítása után hozzá is visszajutnak - így valós, működő címekhez juthat, melyeket értékesíthet a spammereknek.Forrás:Wikipedia

Gyakorlatban ez úgy néz ki : fwfwfwfwfwfwfwfw azaz forward tehát már jópáran megették sajna. Magyarországon még rendesen divat míg külföldön vagy a Facebookon komoly szankciókkal jár az ilyen és hasonló tevékenység. Igaz a Facebook 16 főre le is korlátoz 1 üzenet elküldésénél. A célja pontosan az hogy ne terhelje a szervert, és végképp ne terhelje a felhasználót hasonló baromságokkal. Azért a jó magyar szokást nehéz kiőlni. Így olykor Bill Gates vagyonát akarják megszerezni, máskor meg lehullott végtagokra gyűjtenek. Persze ide lehet sorolni a ne nyisd meg xy levelét mert vírusos plusz leég a géped stb.. Aztán vannak azok a körlevelek ahol nézz egy képet majd történni fog másnap veled valami csoda. VELEM IS TÖRTÉNT!!! Időben villanyszámlát+telefonszámlát kaptam másnap. Persze ha ez csoda akkor mindenképp köszi a képnek, vagy postást kellene jutalmazni. Vért is gyűjt a magyar ember szorgosan Kittynek meg Isten tudja kinek. Amennyi vér már kicsordogált az IWIW kapun na abból se lenne elég 1 embernek. Összefogásra biztatnak ezek a levelek, de tuljdonképpen senki meg nem mozdul. Nem ad vért de továbbküldi, igaz a kislánynak azóta sincsen vérbankja, pedig ahányan továbbküldték tuti az lenne már neki. Az Országos Vérellátó Központ meg egy új gazdaságos TESCO színekben pompázna. Ide sorolnám az eltünt embereket is, akik ma már nagypapák, és nagymamák. A magyar ember pedig küldi tovább az üzenetet ha kell ha nem.
Végezetül egy segítség, hogy honnan tudja az ember hogy kamu a hír vagy nem kamu. A szövegből emelj ki bármit és helyezd be a Google keresőbe. Ennyi. Best Blogger Tips
  • Stumble This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Share On Reddit
  • Fave On Technorati
  • Buzz This Post
  • Tweet This Post
  • Digg This Post
  • Share On Facebook
Blog Gadgets

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kommentek

Blog Admin

Attila Burg Facebook profilja