2012. április 5., csütörtök

Mi az Android? 1.rész


Az Android telefonok egyre népszerűbbek Magyarországon, melyre a szolgáltatók is rájöttek. Így egyre többen élvezhetik az okostelefonok tudását. Igaz akadnak olyanok is, akik kevésbé szeretik vagy azért, mert nem ismerik, vagy azért, mert nem tudják kihasználni ezeknek az előnyét, és olykor hátrányát. Igen, jól olvasható: HÁTRÁNYOK. Mindenki arról beszél, mekkora előnye van annak, akinek van ilyen készülék a birtokában. Nos, ez igaz is, meg nem is. Előnye, hogy mindent el tud érni ami az interneten van, hátránya, hogy pénzbe is kerül. Igaz néha jobb, ha nem keresik az embert. Ami pedig nem mellékes, hogy egy jobb fajta PDA (Personal Digital Assistant), azaz Okostelefon 70 és 150 ezer között mozog. Az ár a kiadás évétől és persze a gyártótól is függ. A tudásuk nagyjából megegyezik. Az Android rövid története:
Az Android platform abból a célból született, hogy egységes nyílt forrású operációs rendszere legyen a mobil eszközöknek (és itt elsősorban az okostelefon kategóriát kell érteni, mintsem egyszerű mobiltelefonokat). Az elképzelés alapja egy Linux alapú operációs rendszer volt, amelyet úgy alakítanak át, hogy képes legyen problémák nélkül kezelni a mobil eszközök integrált hardvereit (érintőképernyő, WiFi, HSDPA, Bluetooth, stb.). Az első lépéseknél nem volt szó Java nyelvről, azonban a Google 2005 júliusában megvásárolta az Android nevű céget, és új irányt adott a fejlesztésnek: a Linux kernel fölé egy virtuális gép került, amely a felhasználói felület kezeléséért és az alkalmazások futtatásáért felelős.
Ez nem ment egyik napról a másikra, és a Google az első évben igen csöndesen dolgozott, 2007 elején kezdtek kiszivárogni olyan hírek, hogy a Google belép a mobil piacra. Az iparági pletykák végül igaznak bizonyultak, bár sok esetben túlzó állításokat és rémhíreket lehetett olvasni a híroldalakon. 2007. november 5-én az Open Handset Alliance bejelentette az Android platformot, kiknek tagjai között több tucat mobil technológiában érdekelt céget megtalálunk, akik érdekeltek egy szabad és nyílt forrású platform bevezetésében.
Napjainkra az Android platform iránt a mobiltelefon és a Tablet gyártók izgalmát leszámítva nagy érdeklődés mutatkozik a gépjárművek fedélzeti számítógépét és navigációját szállító cégek, illetve az ipari automatizálás irányából is, hiszen minden olyan helyen kényelmes az Android, ahol alapvetően kicsi a kijelző, limitáltak az erőforrások és az adatbevitel nem egérrel és/vagy billentyűzettel történik. Forrás: Wikipedia link
Jó-jó ez ok, de mégis akkor mi is ez? Olyan rendszer, amely manapság megszokott, és elfogadott az internet világában. Az Android lényeges része a Google eszközök, melyek lehetővé teszik, hogy mindaz, ami az asztali gépünkön van, rajta legyen a PDA-n is. Így például zenék, videók, képek, szöveges fájlok. Ha levelezni kezdünk egy új partnerrel a Gmail keretein belül, akkor az Android névjegyzékében megjelenik az új név. Mikor egy telefonhívás után felvesszük a névjegyzékbe a hívó adatait, akkor a kapcsolataink között megjelenik azonnal. Menthetjük a Gmailbe, PDA-ra vagy Sim kártyára. Ennek a lényege hogy ha SIM kártyát cserélünk telefonszámaink ugyan úgy megmaradnak, mivel a Google tárolja a telefonszámokat. Ezeket később gépünk segítségével új telefonba, vagy új PDA-ra szinkronizálhatjuk. Tehát sosem vesznek el. A PDA-n lévő kamera segítségével készíthetünk fotókat is általában 5-8 megpaixeles camerával. Ezeket az elkészített fotókat meg tudjuk osztani a Picasaweb portálon, illetve a Latitude használatával megoszthatjuk a pontos helyzetünket ismerőseinkkel.
A platform alapból támogat különféle multimédia formátumokat, legyen az zene vagy videó, ám a letölthető programok révén szinte alig van olyan média fájl, amelyet ne tudnánk megszólaltatni vagy szerkeszteni.
Ami a neten az a PDA-n is. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy bármi ami a telefonunkon van rajta azokat megoszthatjuk ismerőseinkkel, vagy különböző közösségi portálokon. Ezeket a feladatokat, Google play-en található programokkal tehetjük meg, illetve gyárilag is telepítve vannak segédprogramok a PDA-n, melyek alkalmasak erre. Így pillanatok alatt a Facebookra, Twittere, Dropboxra, vagy bárhova feltölthetünk adatokat. Különböző videó formátumokat is lejátszhatunk vele. A sokak által kedvelt AVI fileokat is, sőt amennyiben PDA-nk képes rá, akár HD verzióban és 5.1-es hangrendszerrel is képes lejátszani. Tudom azért erős ’’like’’ kép lenne egy komplett házimozi rendszert vinni magunkkal a hátunkon, de tényleg képes visszaadni. Persze megfelelő fülhallgatóval. A HD is kissé mókás, hiszen sokan egér mozinak hívják a PDA-n való fim nézést. Amennyiben viszont jobban belegondolunk, hasznos társunk lehet egy hosszú buszos vagy vonatos úton. Eddig egymagos processzorral voltak kiszerelve a PDA-k. Ezek ennek megfelelően 800 és 1 Ghz közötti sebességre voltak képesek. Az új PDA-k már kétmagosak 2x1Ghz, sőt egyik másik PDA már 3D támogatást is kapott. Manapság PDA-k nagy százaléka ANDROID alapú platformot kap. Ezen kívül persze ott az Winmob, IOS, Symbian, míg az első a Microsoft cég érdekeltségéhez, a második Apple szabadalom, a harmadik pedig a Nokia cég nevéhez fűződik. Azért általánosítani nem szabad, hiszen a Nokia most pártolt át a Winmob-hoz. Az Ericsson és HTC cég sem gyárt rossz PDA-kat, náluk is széles a skála, van Winmob és Android is. A Motorola mobility céget most felvásárolta a Google, tehát nem lesz meglepő, ha a saját operációs rendszerét, azaz az Androidot fogja preferálni. Az Android rendszernek már csak azért is töretlen a népszerűsége, mivel az alkalmazások szabadon megoszthatóak barátaink között. Létrehoztak az Apple céghez hasonlóan egy market oldalt, amit manapság Google Play-nek hívnak. Ennek lényege hogy itt minden olyan programot beszerezhetünk ingyen, ami kell nekünk. A lista rendkívül hosszú, de februárig 450 ezer program kapott helyet(Forrás:Wikipedia), tehát ez jócskán több lehet. Gyakorlatilag egy online bolt, ahol többségében ingyenes programok várnak ránk. A letöltések száma pedig elérte 2011 Decemberben a 10 MILLIÁRD-ot!!! További számos lehetősége van az Android operációs rendszernek, de ezt majd a második fejezetben. 


Kommentek

Blog Admin

Attila Burg Facebook profilja